Burnout

Bij burnout voel je extreme vermoeidheid. Het is alsof je accu helemaal leeg is. Je wilt niet meer naar je werk. Je voelt angst en afkeer voor je werk. Misschien ook voor je collega’s. De oorzaak heeft bijna altijd met je werk te maken. Het kan komen door een (te lange) periode van hoge werkdruk. Door een slepend conflict of pesten.

Een burnout kan ook ontstaan zijn door een opeenstapeling van traumatische ervaringen.

Psycholoog Herbert Freudenberger beschrijft de ontwikkeling van een burn-out in twaalf fases. (lees verder ). Herken jij jezelf in meerdere van deze punten, onderneem dan direct actie om erger te voorkomen.

De 12 fases van burn-out. Herken de signalen en grijp tijdig in!

Een bijna obsessieve behoefte om jezelf te bewijzen. De beste werknemers zijn hier gevoelig voor. Je bent enthousiast en neemt die graag verantwoordelijkheid.

  1. Steeds harder werken. Je bent niet meer in staat zijn om de knop even uit te zetten.
  2. Jezelf verwaarlozen. Je slaapt onregelmatig, eet slecht eten en besteedt te weinig aandacht aan familie en vrienden.
  3. Conflicten vermijden. Je gaat problemen uit de weg. Je voelt je bedreigd, paniekerig en opgejaagd.
  4. Je prioriteiten veranderen. Vrienden en familie verdwijnen naar de achtergrond. Leuke dingen doen, is niet meer belangrijk. Je focust alleen nog op werk.
  5. Ontkenning van problemen. Je geeft het werk de schuld van allerlei problemen die ergens anders ontstaan.
  6. Je hebt (bijna) geen sociaal leven meer. Je voelt de behoefte om van je stress af te komen. Je verlangt erg naar drank of drugs.
  7. Vreemde veranderingen in je gedrag. Je veranderde gedrag begint duidelijk te worden voor de buitenwereld. Vrienden en familie maken zich zorgen.
  8. Je ziet jezelf en anderen niet langer als waardevol. Je hebt geen idee meer van je eigen behoeften.
  9. Innerlijke leegheid. Om dit te bestrijden, ga je op zoek naar afleidingen als voedsel, seks, alcohol of drugs. Waarschijnlijk overdrijf je hier behoorlijk mee.
  10. Je voelt je verloren en onzeker, uitgeput, de toekomst ziet er donker uit.
  11. Burn-out. Je stort volledig in, fysiek en mentaal. Het is nu hoog tijd voor volledige medische aandacht.

Behandeling

Ik kan je helpen de oorzaken van je burn-out te achterhalen. Zodra dat duidelijk is, werken we samen aan oplossingen. Die kunnen liggen in aanpassingen op je werk. Maar vaak ook in de manier waarop je met (werk)druk omgaat.
Ik stel je in staat om beter je eigen grenzen te stellen. We gaan je zelfvertrouwen versterken zodat jij weer de regie krijgt over je gevoel, gedachten en lichaam. Samen zorgen we ervoor dat je weer met energie en plezier aan het werk wilt gaan.

Het begeleidingsprogramma dat ik je bied, geeft hier uitkomst in. Het werkt ook preventief. Volgens de Wet Verbetering Poortwachter, mag je bij burnout zelf jouw begeleiding en re-integratie regelen.