Gestrest ??

Gestrest, overspannen of burnout?

vlinder_bij_waterGestresst, overspannen
Overspannenheid is meestal het gevolg van een te lang durende stressvolle situatie of gebeurtenis. Denk aan een verhuizing inclusief ingrijpende verbouwing, een verbroken relatie of te hoge werkdruk. Bij overspannenheid kun je last krijgen van typische stressklachten zoals slecht slapen, huilbuien, een opgejaagd gevoel, hoofdpijn en rugklachten.

Behandeling
Je kunt proberen om situaties te vermijden die bij jou negatieve stress veroorzaken. Dat is lang niet altijd mogelijk. Leer daarom hoe je beter met lastige situaties kunt omgaan. Ik kan je daarbij op verschillende manieren ondersteunen. Door je te leren om gebeurtenissen in de juiste context te plaatsen. Of door je te laten ervaren hoe je een negatieve kijk, verandert in een positieve blik.
De uitkomst is altijd dat negatieve spanningen wegvallen en stressvolle gebeurtenissen je niet meer uit balans brengen.

Burnout
Bij burnout voel je extreme vermoeidheid. Het is alsof je accu helemaal leeg is. Je wilt niet meer naar je werk. Je voelt angst en afkeer voor je werk. Misschien ook voor je collega’s. De oorzaak heeft bijna altijd met je werk te maken. Het kan komen door een (te lange) periode van hoge werkdruk. Door een slepend conflict of pesten.

Een burnout kan ook ontstaan zijn door een opeenstapeling van traumatische ervaringen.

Behandeling
Ik kan je helpen de oorzaken van je burn-out te achterhalen. Zodra dat duidelijk is, werken we samen aan oplossingen. Die kunnen liggen in aanpassingen op je werk. Maar vaak ook in de manier waarop je met (werk)druk omgaat. Ik stel je in staat om beter je eigen grenzen te stellen. We gaan je zelfvertrouwen versterken. Samen zorgen we ervoor dat je weer met energie en plezier aan het werk wilt gaan.