Perfectionisme

Perfectionisme maakt je overspannen!
Wat je bent, dat trek je aan!

Wat je in 7 stappen kan bereiken om je perfectionisme te transformeren!

Terwijl ik deze titel typ, merk ik dat deze quote op diverse manieren uitgelegd kan worden J.
Wat ik er mee bedoel is, diepe zucht…ik ben een perfectionist. En het grappige is, ik trek ook perfectionisten aan in mijn praktijk. En perfectionisten willen het allerbeste voor zichzelf en anderen. Maar ze zijn ook “erg” kritisch, en vooral naar zichzelf. Nu ben ik gelukkig al wat ouder en weet ik van mezelf wanneer ik in die valkuil van perfectionisme stap en wat ik eraan kan doen.
De gevolgen van je gedrag als perfectionist kan bijvoorbeeld zijn, dat je psychische en psychosomatische klachten kan krijgen.

Herken jij de volgende 7 punten van perfectionisme?

 1. Bang om te falenperfectionist_image
 2. Bang Weinig zelfvertrouwen
 3. Gestresst/oeverspannen of burnout
 4. Geen nee durven zeggen
 5. Chaotisch worden
 6. Blijven twijfelen
 7. Geen complimentjes kunnen ontvangen

Essentiële stappen om je perfectionisme te transformeren:
Er kunnen diverse redenen zijn waardoor je dit gedrag uit. Ik zeg uit, want je bent je gedrag niet. Gedrag doe je en dus kan je ook leren hoe het anders kan.
Ik begon dit pas op mijn 40ste te leren op de opleiding NLP (Neuro Linquistisch Programmeren).
Ik wilde alle oefeningen meteen goed doen. Ik mocht niet falen. En dat ging natuurlijk niet. Dat gaf mij veel stress en zelfkritiek.
Gelukkig leerde ik hoe ik hier anders mee om gaan. Dat ging niet van de ene dag op de andere maar het lukte aardig.
Nu ben ik blij dat ik hierzo veel ervaring in heb. En herken ik de struikelblokken bij cliënten weet ik precies wat ze nodig hebben om ook die verandering in te maken zodoende dat je meer ontspannen in het leven staat.

Lees wat jij er nu al zelf al aan kan doen:

 1. Bang om te falen.
  Dat geeft uitstelgedrag en blijven twijfelen wanneer je eindelijk begonnen bent of het wel goed genoeg is. Bang om kritiek te krijgen dat je niet goed genoeg bent.
  Dus begin, stel jezelf een goed moment voor of gevoel, waarin je de flow al voelt opborrelen. En dan ga je gewoon beginnen. Want wanneer je start vanuit je hart, je goed voelt, dan gaat het stromen. 
 2. Weinig zelfvertrouwen:
  Doordat je zo kritisch bent naar jezelf, onthoud je meestal de negatieve dingen. En die dingen die je goed hebt gedaan, ach dat kan toch iedereen, dat stelt niets voor?
  Ja als je zo door blijft gaan, verander je niets bij jezelf en blijf je dat vervelende kritische “stemmetje” maar voeden. En dat kritische stemmetje laat zich niet zo snel wegsturen. Dus maak het jezelf even eenvoudig. Herhaal hetzelfde kritische zinnetje in jezelf en doe dit nu met een vrolijke stem.
  Tja, simpel he? Maar het werkt wel. En onthoud, een baby geef je ook geen kritiek dat ze te dik of een gekke neus heeft of nog niet alles direct perfect kan. Je bent aardig en lief…en doe dat nu ook eens naar jezelf. 
 3. Gestrest door perfectionisme.
  Wanneer je perfectionistisch bent dan ga je maar door op je werk. Tot je er vaak letterlijk bij neervalt. En uiteindelijk meld je je toch ziek. Je bent niet lui, maar kan effe niet meer.Wanneer je leert door te stoppen met steeds maar in je denken te zitten en maar door te gaan, dan raak je ook ziek. Je gevoel heb je uitgeschakeld. Of te weinig naar geluisterd. Wanneer dit niet in evenwicht staat dan wordt je dus echt overspannen of burnout. Oefeningen als mindfullness, meditatie of met aandacht wandelen in de natuur.
  En zeg stop tegen jezelf wanneer je elke keer weer in hetzelfde kringetje van negatieve gedachten stapt. 
 4. Nee durven zeggen.nee_picture
  Je moet alles kunnen toch? Helaas dat lukt echt niet. Bang voor afwijzing, omdat anderen je niet aardig vinden?
  Je gaat voor de ander invullen wat ze gaan denken. Stop ermee en probeer het eens uit om nee te zeggen. Begin met een gemakkelijk nee tegen een vertrouwd iemand. En vraag later eventueel na, of ze het erg vonden dat je nee zei. Waarschijnlijk niet. En heb jij hun geholpen met heel inventief een andere oplossing te bedenken. Zonder dat je het wist heb je de ander daar een dienst mee bewezen J
  En als dit goed gaat, ga dan elke keer een hogere uitdaging aan om nee te zeggen. 
 5. Chaotisch worden.
  Doordat je teveel op je bordje hebt kan het gaan duizelen voor je en weet je niet meer wat je nu het eerste moet doen.
  Ga schrappen: en maak een lijst, ja opschrijven helpt.⦁    Wat heeft de hoogste prioriteit en moet echt af
  ⦁    Wat is een vervelende klus en heeft ook prioriteit, begin eraan en stel jezelf voor hoe leuk het is aan het einde wanneer het af is.
  ⦁    De volgende taak die ook af mag vandaag of later.
  ⦁    Stop met checken, 1 keer mag of hoogstens twee keer. Laat het dan voor wat het is (hangt af van wat natuurlijk).
  Maar weet perfect kan nu niet. Je doet je best, en dat is alles. En je hebt je prioriteiten gesteld en gedaan. 
 6. Blijven twijfelen.
  Dit is vaak een onderdeel van het chaotisch worden en faalangstig. Ja je weet nooit of je het goed gaat doen. Of je de juiste keuze maakt.
  Wanneer je leert om meer uit je gevoel te handelen dan weet je vak ook al intuïtief dat je een juiste keuze hebt gemaakt. En helaas, jij kan een goede keuze maken maar iemand anders heeft een andere mening of besluit bijvoorbeeld om je relatie te beëindigen. Helaas heb je daar geen invloed op. Achteraf jezelf op je kop geven dat je anders had moeten beslissen heeft dus echt geen zin. 
 7. Geen complimentjes kunnen ontvangen.
  Ja, dat is een herkenbaar probleem. Want alles moet toch perfect. Dan is er altijd wel wat op te merken dat het niet goed is. Stop ermee, en ga op het pad lopen waar alles 70 of 80 % mag zijn. Tja dat lijkt vreselijk, maar lucht uiteindelijk wel op. Gewoon doen en blijven oefenen. Het is net een toneelstuk. Blijven oefenen totdat “het stuk” er helemaal in zit.
  En met complimentjes krijg je meer zelfvertrouwen. Jij maakt nu uit wat je tegen jezelf zegt. Succes ermee………en wanneer je nog meer wilt leren hoe je zonderteveel stress in je leven kan staan en weer meer plezier gaat ervaren …mail me gerust voor een vrijblijvend gratis gesprek.button-contact-orange

 

duif_in_kooi