Perfectionist.

Help! Ik ben een perfectionist.

Goed is eigenlijk nooit goed genoeg. Alles kan altijd beter. Mee eens? Dan ben je waarschijnlijk – net als ik – een perfectionist. Ik wil altijd het allerbeste voor mezelf en anderen. Ik ben ook erg kritisch. Vooral op mezelf. Nu ben ik gelukkig al wat ouder. Daardoor weet ik wanneer ik in de valkuil van perfectionisme dreig te stappen. En wat ik eraan kan doen.
De gevolgen van je gedrag als perfectionist kunnen heel vervelend zijn. Als je hierin te ver doorschiet, krijg je onherroepelijk psychische of lichamelijke klachten. Mogelijk zelfs allebei.

Herken jij de volgende 7 punten van perfectionisme?

  1. Bang om te falen
  2. Weinig zelfvertrouwen
  3. Gestresst, overspannen of burnout
  4. Geen nee durven zeggen
  5. Chaotisch worden
  6. Blijven twijfelen
  7. Geen complimentjes kunnen ontvangen

Hoe verander je perfectionisme?

Er kunnen diverse redenen zijn waardoor je perfectionistisch gedrag vertoont. Ik zeg bewust vertoont, want je bent je gedrag niet. Gedrag doe je en dus kun je ook leren hoe het anders kan.
Ik begon dit pas op mijn 40ste te leren tijdens de opleiding Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP). Ik wilde alle oefeningen meteen goed doen. Ik mocht niet falen. En dat ging natuurlijk niet. Dat gaf mij veel stress en boosheid op mezelf. Gelukkig leerde ik hiermee anders omgaan. Dat ging niet van de ene dag op de andere. Maar het lukte uiteindelijk wel.
Nu ben ik blij dat ik hiermee zo veel ervaring heb. Ik herken de struikelblokken bij cliënten. Ik weet precies wat ze nodig hebben om ook die verandering te maken waardoor ze meer ontspannen in het leven staan.

Wat jij nu al zelf kunt doen:

  1. Bang om te falen.

Dat geeft uitstelgedrag. Wanneer je eindelijk begonnen bent, blijf je twijfelen of het wel goed genoeg is. Je bent bang om kritiek te krijgen. Te horen dat je niet goed genoeg bent. Wacht op een goed moment waarbij je de flow al voelt opborrelen. En dan ga je gewoon beginnen. Want wanneer je start vanuit je hart, je goed voelt, dan gaat het stromen.

  1. Weinig zelfvertrouwen.

Doordat je zo kritisch bent op jezelf, onthoud je meestal de negatieve dingen. En de dingen die je goed hebt gedaan, ach dat kan toch iedereen? Ja, als je zo door blijft gaan, verander je niets bij jezelf. Je blijft dat vervelende kritische “stemmetje” maar voeden. Dat kritische stemmetje laat zich niet zo snel wegsturen. Dus maak het jezelf even eenvoudig. Herhaal hetzelfde kritische zinnetje in jezelf en doe dit nu met een vrolijke stem. Tja, simpel he? Maar het werkt wel. En onthoud, een baby geef je ook geen kritiek dat ze te dik is of een gekke neus heeft of nog niet alles direct perfect kan. Je bent aardig en lief. Wees dat nu ook eens voor jezelf.

  1. Gestrest door perfectionisme.

Wanneer je perfectionistisch bent, dan ga je maar door op je werk. Tot je er vaak letterlijk bij neervalt. En uiteindelijk meld je je toch ziek. Je bent niet lui, maar kan even niet meer.Wanneer je voortdurend in je denken zit en maar doorgaat, maak je jezelf ziek. Je hebt je gevoel uitgeschakeld. Of er te weinig naar geluisterd.  Wanneer dit gebeurt   dan wordt je dus echt overspannen of burnout. Doe oefeningen als mindfullness,      meditatie of met aandacht wandelen in de natuur. En zeg stop tegen jezelf          wanneer je elke keer weer in hetzelfde kringetje van negatieve gedachten stapt.

  1. Geen nee durven zeggen.

Je moet alles kunnen toch? Helaas lukt dat echt niet. Bang voor afwijzing, omdat anderen je niet aardig vinden? Je gaat voor de ander invullen wat ze gaan denken. Stop ermee en probeer het eens uit om nee te zeggen. Begin met een gemakkelijk nee tegen een vertrouwd iemand. En vraag later of die vriend het erg vond dat je nee zei. Waarschijnlijk niet. En waarschijnlijk heb jij hem geholpen door heel inventief een andere oplossing te bedenken. Zonder dat je het wist heb je de ander daarmee een dienst bewezen.En als dit goed gaat, ga dan elke keer een hogere uitdaging aan om nee te zeggen.

  1. Chaotisch worden.

Doordat je te veel op je bordje hebt, kan het gaan duizelen voor je en weet je niet meer wat je nu het eerst moet doen.
Ga schrappen. En maak een lijstje, ja opschrijven helpt.

  • Wat heeft de hoogste prioriteit en moet echt af.
  • Wat is een vervelende klus en heeft ook prioriteit. Begin eraan en stel jezelf voor hoe leuk het is wanneer het af is.
  • De volgende taak die ook af mag vandaag of later.
  • Stop met checken. Kijk hooguit 1 keer of twee keer per dag.

Onthoud dat perfect niet bestaat. Je doet je best en dat is goed genoeg. Je hebt prioriteiten gesteld en ernaar gehandeld. Punt.

  1. Blijven twijfelen.

Dit komt vaak voor bij chaotisch gedrag en faalangst. Ja, je weet nooit of je het goed gaat doen. Of dat je de juiste keuze maakt. Wanneer je meer uit je gevoel gaat handelen, weet je vaak al intuïtief wat de juiste keuze is.
Maar zelfs als jij een goede keuze maakt, kan een ander het daarmee oneens zijn. Accepteer dat. Je hebt er geen invloed op. Achteraf jezelf op je kop geven, heeft dus echt geen zin.

  1. Geen complimentjes kunnen ontvangen.

Ja, dat is een herkenbaar probleem. Want alles moet toch perfect. Dan is er altijd wel iets dat het niet goed is. Stop ermee! Ga op het pad lopen waar alles 70 of 80 % mag zijn. Tja dat lijkt vreselijk, maar lucht uiteindelijk wel op. Gewoon doen en blijven oefenen. Het is net een toneelstuk. Blijven oefenen totdat “het stuk” er helemaal in zit. En met complimentjes krijg je meer zelfvertrouwen. Jij maakt nu uit wat je tegen jezelf zegt.

Succes ermee………en wanneer je nog meer wilt leren hoe je zonder teveel stress in je leven kan staan en weer meer plezier gaat ervaren …mail me gerust voor een vrijblijvend gratis gesprek.

support@mariannevanderpol.nl